Triggerpoints

Triggerpoints

Een ander woord voor triggerpoints is spierknopen. Spierknopen ontstaan door overbelasting en stress. Een spierknoop is een verharding van de spier, door deze verharding is er lokaal een verminderde doorbloeding. Hierdoor is er een minder goede uitwisseling van zuurstof naar de spier en afvalstoffen uit de spier. Dit zorgt ervoor dat er een verminderde functie van de spier ontstaat. Dit uit zich in verminderde spierkracht, bewegelijkheid en pijn. Deze pijn wordt ook wel “myofasciale” pijn genoemd. Deze triggerpoints kunnen soms maanden tot jaren in stand blijven als de oorzaak niet wordt weggenomen.

Myofasciale pijn kan ik elke spier van het lichaam ontstaan. Deze pijn varieert van een zwaar, zeurend of drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel, maar kan ook zeer heftig en stekend zijn.

De klachten kunnen zeer aanwezig zijn voor de patiënt, maar artsen en specialisten kunnen vaak geen aanduidbare oorzaak vinden. Ook op radiologisch of bloedonderzoek kan niets bijzonders zichtbaar zijn. Mensen met myofasciale pijn lopen hierdoor onnodig lang door zonder de oorzaak te weten en van de pijn af te komen.

Indicaties voor triggerpoint behandeling

 • Overbelasting
 • Verkeerde houding
 • Stress
 • Te weinig beweging
 • Fybromyalgie
 • Hoofdpijn

Triggerpoints ontdekken

Om triggerpoints te kunnen ontdekken moet je lichamelijk onderzoek doen. De therapeut gaat opzoek naar pijnlijke verhardingen in de spieren. Vaak zit de oorzaak van de myofasciale pijnklachten elders en geeft dit punt uitstralende pijnklachten. Er ook gekeken of er een afname is van kracht en of er een bewegingsbeperking is van gewrichten of verminderde lengte van spieren. Samen wordt er gekeken door welke factoren in het dagelijks leven de triggerpoints in stand gehouden worden.

Soorten triggerpoint behandelingen

 • Drukpuntbehandeling (compressie) op de triggerpoints
 • Triggerpoint massage technieken
 • Contract-relax, een mobiliserende oefening die je samen met de therapeut doet om de lengte van de spieren te vergroten
 • Triggerpoint dry needling
 • Medical taping
 • Houdingsadviezen en huiswerkoefeningen (rekken en versterken)

Producten die we gebruiken

We vinden het belangrijk om tijdens ons werk ook zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Los van een sterk en vitaal lichaam is het ook belangrijk wat je er in stopt en welke producten je gebruikt. Om die reden hebben we ook bewust gekozen voor bepaalde oliën e.

100% Organic

Alles is duurzaam

Chemical-Free

Oliën voor massage

Fresh & Healthy

Drankje bij aankomst

Ontzettend goede ervaringen met dry needling behandelingen van Jaron. Er was een aantal behandelingen nodig, maar al wel direct een merkbaar verschil en nu zo goed als pijnvrij. Heel fijn! Serieuze aanpak, maar ook tijd voor een praatje! Ik beveel Jaron zeker aan. Prettige ruimte ook!

E. van der Storm

Vragen?

Heeft u vragen? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Chat openen
Vragen kan je ook via de chat stellen.
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?