Claudicatio intermittens

Ookwel 'etalage benen'

Wat zijn etalage benen?

Wanneer u klachten heeft aan uw benen tijdens het lopen is de voornaamste reden dat de pijn zo erg toeneemt dat u moet stoppen. De pijn kan u ervaren in de heup, bil, bovenbeen, kuit of voet. Vervolgens zakt de pijn na secondes of minuten helemaal weg en daarna kunt u weer verder lopen. Dit is de meest voorkomende klacht die voorkomt bij etalagebenen.

Oorzaak van etalagebenen

De pijn in de kuiten ontstaat doordat uw spieren niet genoeg zuurstof krijgen vanuit de bloedvaten. De grootste oorzaak hiervan is dat uw bloedvaten vernauwd zijn door slagaderverkalking. Wanneer u loopt, fiets of andere inspanningen doet vragen je spieren meer zuurstof dan in rust, dit is waarom u het alleen voelt tijdens bewegingen. Wanneer u dan weer in rust komt krijgen de spieren weer genoeg doorbloeding en daardoor meer zuurstof en zullen de klachten weer verdwijnen.

Risicofactoren

Etalagebenen ontstaat dus door slagaderverkalking. Dit is een proces wat hoort bij het ouder worden, maar er zijn factoren die dit proces kunnen versnellen. Deze factoren hebben betrekking tot een ongezonde leefstijl zoals: roken, suikerziekte, verhoogde cholesterol, te weinig lichaamsbeweging, teveel alcohol gebruik en ongezonde voeding.

Doorverwijzing van de arts

Met deze klachten bent u naar de huisarts gegaan en die heeft uw doorverwezen naar de vatenspecialist. De vatenspecialist zal u doorverwijzen naar de fysiotherapeut, omdat u looptraining moet krijgen. Eerst looptraining en als het dan goed verloopt wordt de kans kleiner dat u geen dotterbehandeling of operatie krijgt. Dit is omdat looptraining in de meeste gevallen tot betere resultaten leidt dan dotteren. Dit is natuurlijk hartstikke fijn! Alleen gaan er vast nog meer vragen door u heen en vraagt u zich af wat looptraining nog meer voor invloed heeft?

CI behandeling op maat

Als specialist in etalagebenen kunnen wij u goed begeleiden en al uw vragen beantwoorden. We zullen er samen voor zorgen dat uw loopafstand verbeterd en dat de pijn verminderd. Samen zullen we een persoonlijk programma maken zodat uw looptechniek en conditie verbeterd aan de hand van kracht- en cardiotraining. Naast de training wordt er ook focus gelegd om meer inzicht te krijgen in een gezonde leefstijl. Ook voor thuis zullen wij u adviezen meegeven zodat u het als leefstijl meeneemt en er structureel aandacht aan besteed.

Bel of mail voor een afspraak en we zullen u helpen om uw doelen te behalen en te herstellen van uw aandoening.

Vragen?

Heeft u vragen? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Chat openen
Vragen kan je ook via de chat stellen.
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?